Biserica "Schimbarea la Faţă" (Mănăstirea Slatina)


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: 1553-1564
Importanta: A
Cod LMI: SV-II-m-A-05644.01
Adresa:
Localitate: sat SLATINA; comuna SLATINA
Judet: Suceava
Regiune: Bucovina

Imagini

Biserica Biserica

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 25-Jun-2009

Biserca "Schimbarea la fata" este prima ctitorie a domnitorului Alexandru Lapusneanu, din 1561, in plan triconic, cu pridvor inchis.
A fost construita de mesteri pietrari bistriteni, care au imbinat elemente de arhitectura medievala traditionala cu elemente ale timpului nou. Este cea mai importantă operă de arhitectură moldovenească de la mijlocul secolului XVI şi o preţioasă verigă de legătură între construcţiile lui Ştefan cel Mare şi cele ale Movileştilor, dintre care cea mai importantă este Mănăstirea Suceviţa. Pardoseala bisericii,  cele cinci pietre de mormânt, nişele care le adăpostesc şi ornamentele sculptate ale încăperilor sunt construite din marmură de diferite culori şi aspecte, adusă probabil din preajma Haţegului.
Prima incapere, la vest, este pridvorul spatios, cu doua usi in zidurile de nord si sud, al caror cadru simplu, din piatra, descrie un arc in acolada. Bolta pridvorului, dispusa transversal pe axul bisericii, este semicilindrica, intarita de doua arce dublouri.
Pronaosul larg, acoperit cu doua calote sferice, este impartit in doua printr-un arc transversal, intarit de nervuri si de pilastri de piatra angajati. Aici se afla tabloul votiv care reprezinta intreaga familie a lui Alexandru Lapusneanu, care a avut patru baieti si patru fete.
Intre pronaos si naos se afla mormintele familiei ctitorului. Dupa cum se poate citi pe piatra de mormant, Lapusneanu s-a calugarit in ultimul an al vietii sale, in 1568, sub numele de Pahomie.
Naosul da aceeasi impresie se spatiu si inaltime, datorita cupolei centrale inaltata pe sistemul obisnuit al arcelor moldovenesti.
Cadrele celor doua usi de la intrarea in pronaos si in naos, sunt sculptate in stil gotic. Pardoseala naosului si altarului este din lespezi albe de marmura, imbinate in centru cu lespezi rosii.
( dupa "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie, Editura Nemira 2000 si "Manastirea Slatina" de Corina Nicolescu, Editura Meridiane 1966)